Igienă și profilaxie

Profilaxia în medicina dentară se referă la prevenirea afecțiunilor gingivale și dentare atât la adulți cât și la copii. Un principiu fundamental al medicinei spune că este mai ușor să previi decât să tratezi, ceea ce duce la scăderea costurilor tratamentelor .

Profilaxia în stomatologie constă în următoarele manopere:

  • Detartraj ultrasonic
  • Periaj profesional
  • Air flow
  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor dentatre
  • Fluorizare
  • Echilibrarea ocluziei

Detartrajul ultrasonic este un procedeu prin care tartrul subgingival și supragingival este îndepărtat de pe suprafața dinților cu ajutorul unui aparat ce emite vibrații ultrasonice.

Periajul profesional este o măsură preventivă realizată de către medicul stomatolog în cabinet pentru a îndepărta depozitele moi, albicioase existente pe dinți care dacă nu sunt eliminate, în timp se transformă în tartru.

Air flowul este un aparat care suflă microparticule ce elimină colorațiille și depozitele de pe suprafața smalțului. Se poate folosi și în cazul lucrărilor protetice.

Sigilarea dinților se folosește atât la dinții definitivi cât și în cazul dinților de lapte pentru a preveni formarea cariilor incipiente la nivelul microșanțurilor.

Fluorizarea cuprinde aplicarea unor geluri sau lacuri cu un conținut crescut în fluor direct pe suprafața dinților prin pensulare sau prin intermediul unor gutiere plasate la nivelul arcadelor. Prin absorbția lui în smalț, structura dentară devine mai rezistentă la carie.

 Echilibrarea ocluziei. Ocluzia – muşcătura – poate suferi anumite modificări, ceea ce poate fi dăunător mai ales la pacienţii cu lucrări protetice pe implanturi/dinţi naturali sau la pacienţii cu boală parodontală. Eliminarea acestor mici modificări ale ocluziei este de cele mai multe ori extrem de simplă pe când persistenţa lor poate fi foarte dăunătoare dinţilor sau implanturilor.

 Deoarece profilaxia implică o colaborare medic-pacient, se recomandă un control stomatologic de două ori pe an.

Sigilare șanțuri și fosete 110 RON
Igienizare profesională ( detartraj +air flow ) 200 RON