Ortodonție

Ortodontia este o specializare care se ocupă cu îndreptarea şi corectarea malpoziţiilor dentare (înghesuiri, rotaţii, spaţii între dinţi) şi a anomaliilor de la nivelul maxilarelor. Scopul ortodonţiei, pe langă obţinerea unui zâmbet estetic, este corectarea funcţiilor, precum muşcătura, deglutiţia, vorbitul şi autoîntreţinerea.

Tratamentul ortodontic poate fi indicat atât copiilor cât și adulților.

Aparatele ortodontice sunt indicate în cazul corectării esteticii și a ocluziei. O ocluzie incorectă afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a ATM detetminând: carii dentare, uzuri, agravarea bolii parodontale (parodontoză), retracții gingivale, pocnituri, durere în articulație, limitări ale deschiderii gurii.

Durata terapiei variază mult de la persoană la persoană, durata aproximativă fiind de 1.5 – 2.5 ani. Este necesară înţelegere din partea pacientului şi o colaborare strânsă între medic şi pacient. Activările se efectuează lunar în cazul aparatelor fixe, iar în cazul celor mobile – mobilizabile, în funcţie de tipul aparatului.

După îndepărtarea aparatelor fixe, va urma o perioadă de contenţie (menţinerea rezultatelor). În această perioadă, dinţii aduşi în poziţie corectă trebuie să se stabilizeze (să se formeze os suficient în jurul rădăcinilor) şi astfel să se prevină recidiva (revenirea dinţilor în poziţia iniţială).

Aparate mobile – mobilizabile

Sunt cele mai eficiente la vârsta 6-10 ani. O terapie precoce e foarte benefică pentru că la această vârstă se poate influenţa dezvoltarea osoasă, se poate dirija erupţia dentară, si se pot decondiţiona obiceiurile vicioase (suptul degetului, respiraţia orală, deglutiţia infantilă) care sunt foarte nocive asupra întregului aparat dento-maxilar.

Prin stimularea dezvoltării maxilarelor (dilatarea acestora) se va crea spaţiu suficient pentru alinierea dinţilor şi astfel se previne necesitatea extracţiei dentare.

Aparate fixe

Aceste aparate constau din bracketi (engleză ”braces”) care se lipesc într-un anumit punct pe suprafaţa dinţilor şi în aceşti bracketi se va prinde arcul, cu diferite ligaturi (fie ligaturi elastice – care pot fi şi colorate – fie ligaturi metalice sau estetice).

Bracketii estetici pe care-i folosim, sunt din ceramică sau din safir (materiale care nu se impregnează în mediul bucal şi ca atare nu se colorează).

Indiferent de tipul de aparat, igiena este primordială. În acest scop, se vor folosi periuţe interdentare, aţă dentară ortodontică şi în funcţie de necesitate, igienizări în cabinetul stomatologic.

Igienizarea profesională este esențială întrucât utilizarea aparatelor dentare cresc șansele ca placa bacteriană și tartrul să se acumuleze. Igienizarea realizată de către medicul curant se realizează cu ajutorul unor perii speciale cum sunt cele din video-ul de mai jos.

Consultație inițială 50 RON
Aparate monomaxilare 600 RON
Aparate bimaxilare 800 RON
Menținator spațiu 150 RON
Reparație ap mobilizabil 300 RON
Aparat ortodontic fix metalic 4000 RON
Aparat ortodontic fix safir 7000 RON
Aparat ortodontic fix aur 7000 RON
Bara Goshgarian sudată 400 RON
Quad-helix 400 RON
Buton Nance sudată 400 RON
Bara linguală 400 RON
Disjunctor 800 RON
Activare aparat ortodontic fix 50 RON
Aplicare mini implant 200 RON
Control aparat 50 RON
Contenție aparat fix 400 RON
Contenție fixă 100 RON
Arc facial cu Headgear 500 RON
Mască Delaire 500 RON